Particulier opdrachtgeverschap: markt moet consument begeleiden

Ruim een derde van de Nederlandse huishoudens denkt dat particulier opdrachtgeverschap alleen mogelijk is voor hogere inkomens. Daarnaast noemt vier op de tien consumenten bouwkundige ervaring een vereiste. Om te profiteren van de mogelijkheden van eigenbouw moeten bouwende partijen deze vooroordelen ondervangen en het imago van particulier opdrachtgeverschap oppoetsen. Ontzorging en voorlichting zijn hierbij sleutelwoorden.

Zowel de overheid als de consument is gecharmeerd van particulier opdrachtgeverschap. Het ministerie van VROM wil dat een derde van de nieuwbouwproductie hierdoor tot stand komt. Uit onderzoek van WoonKennis blijkt dat 11% van de consumenten momenteel bij de aanschaf van de volgende woning eigenbouw wil plegen. Bijna vier op de tien wil dat 'misschien'.

Kansen in begeleiding
Voor bouwers, ontwikkelaars, makelaars, handelaren en fabrikanten is ontzorgen bij particulier opdrachtgeverschap interessant. Als zij via voorlichting en begeleiding van consumenten de vooroordelen wegnemen die nu leven, levert dit later winst op.
Als het aandeel particulier opdrachtgeverschap in de buurt komt van de doelstelling van het ministerie van VROM, ontstaat er straks een enorme markt. Daarnaast verschuiven hierdoor de verhoudingen in de bouwkolom. Bij eenderde particulier opdrachtgeverschap verandert voor bijvoorbeeld handelaren en fabrikanten de DMU. Dit heeft als gevolg dat toeleveranciers in de bouwbranche in hun bedrijfsvoering nog meer rekening moeten houden met de zelfstandig bouwende particulier.

Bron: Bouwend Nederland

bouwplaats

Op May 24, 2011